Deset crnogorskih zapovijedi

  1. Čovjek se rodi umoran i živi da bi se odmarao.
  2. Ljubi krevet svoj ka sebe samoga.
  3. Odmaraj se danju, da noću možeš spavat.
  4. Ne radi, rad ubija.
  5. Ako vidiš nekoga da se odmara, pomozi mu.
  6. Radi manje negoli možeš, a ono što možeš prebači na drugoga.
  7. U ladu je spas, od odmaranja još niko nije crko.
  8. Rad donosi bolest, ne umri mlad.
  9. Kad slučajno zaželiš raditi, sjedni, pričekaj, viđećeš, proći će te.
  10. Kad vidiš đe jedu i piju, primakni se, kad vidiš đe rade, izmakni se da ne smetaš.

Došla i  ja malo  do Crne Gore,  i umjesto da te dočekaju neki fini domaćini, izvol’te ovako, izvol’te onako, ne, oni počeli odmah zapovijedati. Pa nemoj ovo, pa nemoj ono, pa ajde ovako, pa ajde onako! Ma mrzim ja zapovjedi bilo kakve vrste,  ali šta ćeš kad si već tu moraš ih čuti.  

img_5645

Kad ono poučni neki ljudi ovi Crnogorci, puni neke meni nepoznate životne filozofije i znanja, imaš ti što naučiti od njih. Kažu oni, ne  radi,  odmori, lezi, jedi, pij!  Aaaa moram ovo i zapisati,  sve  i naučiti  jer vrijedi  prenositi   „kulturne“ i „radne“ vrijednosti ovog naroda za koje sam  sigurna da ih i „radoholičari“ veličaju, pa makar samo  i u svoja četiri zida, ali  vidi vraga  ovi Crnogorci ne skrivaju svoju „veliku ljubav za radom“ , svjesni su oni svog nacionalnog blaga  koji se temelji  na iskonskim ljudskim vrijednostima i užicima.crna-gora-blog1-compressorI Tako su se dolaskom u Crnu Goru moje moždane vijuge  silom prilika “resetirale”.  Bože sačuvaj na tom putu predati svoje misli poslu ili obavezama koje si iz nekog sebi nepoznatog razloga naumio zadati jer  crnogorski trenuci dozvoljavaju upijanje prirodnih i kulturnih ljepota, dokonost, ljenčarenje tj. strogu uravnoteženost tijela i duha. U tim uvjetima strogo je zabranjena bila kakva pomisao na rad i  iz najmanje primisli mora biti izbačen.  skadarsko-jezero-compressorIzgleda da sam  se i sama u svega nekoliko dana predala tim zapovijedima jer Crnogorac kaže “stani, ne radi, lezi, odmori, jedi” … pa mislim se najbolje poslušati domaćina u njegovoj zemlji  i  ne opirati se. I vidi vraga, čim sam u sebi osvijestila  prvu zapovijed, koju sam negdje po putu pokupila, a glasi  Ako vidiš nekog da  odmara, pomozi mu… poslušam i odmorim se…  i obuze  me neki čudan  osjećaj mira i spokoja, a prema radnom elanu izgleda da me drži  već duže vrijeme.

 Vidim to i po realizaciji ove priče inspirirane dubokoumnim „neradom“ i crnogorskim stilom i načinom  života, koju sam odlučila napisati još za boravka  u Crnoj Gori,  ali dani su prolazili, a želja da svoj nadnaravni doživljaj prenesem na papir došao je u sukob s mojim  razumom  jer  mirna  „crnogorska“ glava neće napore, pa ni one najmanje,  makar samo  iziskivali  opis lijepo viđenog i proživljenog. A onda mi je do mozga spontano dođe još  jedna zapovijed Ako  slučajno zaželiš radit, sjedni, pričekaj,  viđećeš, proći će te… , ali ovaj put me nije prošlo iIMG_5460-compressor

ovo lijepo crnogorsko  iskustvo nadahnuto humorom i novim doživljajem želim podijeliti s vama i fotografijama  ukazati   na ovu lijepu zemlju, punu toplih i humorističnih ljudi, predivnu prirodu, stopljenu u plavetnilu mora i zelenilu gorja, samo s jednom željom  da se jedno ovakvo putovanje što prije ponovi.

Do nekog novog viđenja!

VAŽAN SAVJET!

Savjetujem da sve  zapovjedi dobro i na vrijeme pročitate i proučite i u skladu s osobnim mogućnostima što češće i  primjenjujete.

Napisala: Anita Palada

Foto: Anita Palada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s